学术报告:On the Q-linear Convergence of a Majorized Proximal ADMM for Convex Composite Programming and Its Applications to Regularized Logistic Regression

2020年12月03日 10:21  点击:[]

大连理工大学张立卫教授学术报告

一、报告题目:On the Q-linear Convergence of a Majorized Proximal ADMM for Convex Composite Programming and Its Applications to Regularized Logistic Regression

二、报告人:张立卫教授—大连理工大学 数学科学学院

三、报告时间:2020年12月6日星期天下午14:50

四、报告地点:数学与统计学院会议室80602

五、报告摘要:This work aims to study the convergence rate of a majorized alternating

direction method of multiplier with indefinite proximal terms (iPADMM) for solving linearly constrained convex composite optimization problems. We esttablish the Q-linear rate convergence theorem for 2-block majorized iPADMM under mild conditions. Based on this result, the convergence rate analysis of symmetric Gaussian-Seidel based majorized ADMM, which is designed for solving multi-block composite convex optimization problems, are given. We apply the majorized iPADMM to solve three types of regularized logistic regression problems: constrained regression, fused lasso and overlapping group lasso. The efficiency of majorized iPADMM are demonstrated on both simulation experiments and real data sets.

六、报告人简介:张立卫教授,大连理工大学数学科学学院 运筹学与控制论业博士生指导教师,金融数学与保险精算专业博士生指导教师。他于1989年、1992年、1998年分别在大连理工大学获得理学学士、硕士、博士学位,1999-2001在中科院计算数学所从事博士后工作。目前的研究兴趣是“矩阵优化”,“随机规划”与“均衡约束优化”。主持国家自然科学基金5项,重点基金子课题2项。在国际顶级期刊Math. Programming, Operations Research, SIAM J. Optimization, Mathematics of Operations Research, Mathematics of Computation 发表论文10余篇。现任中国运筹学会常务理事,中国运筹学会数学规划分会副理事长,中国运筹学会金融工程与金融风险管理分会副理事长, 担任《JAPOR》和《运筹学学报》编委。

欢迎感兴趣的老师和同学参加!

上一条:关于2020年重庆工商大学大学生数学竞赛获奖的通知 下一条:数学与统计学院 “特色寝室评比大赛”决赛